We zijn weer volledig geopend, ook take away nog steeds mogelijk!
+32 (0)3 775 86 23
Hoe eet je sushi zoals het hoort?

De manier waarop je een gerecht eet heeft net als de bereidingswijze een grote impact op je hele eetervaring. Dat geldt natuurlijk ook voor sushi! Hoe eet jij je sushi? Met extra veel wasabi, met stokjes, gedrenkt in sojasaus? Mix je de wasabi en sojasaus misschien tot een bruingroene pasta of haal je nigiri uit elkaar om bijgevolg rijst en vis apart op te eten? Mensen eten en beleven sushi op veel verschillende manieren, maar hoe eet je sushi nu eigenlijk correct, volgens de Japanse traditie?

1 Zonder stokjes

Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef. Maki wordt nog wel eens met stokjes gegeten, omdat die strak in zeewier gerolde sushi minder vaak uit elkaar valt. Als je bij aanvang van je maaltijd een vochtige handdoek krijgt, maak daar dan zeker gebruik van om je handen te reinigen. Maak je dus geen zorgen als dat eten met stokjes niet goed lukt. Sushi met de handen eten is allesbehalve onbeleefd!

2 Niet in stukjes

Sushi eet je niet in stukjes. Door met je handen te eten, blijft de sushi één geheel. Het is dan ook niet de bedoeling dat je je maki of nigiri in stukjes gaat snijden. Dat vindt een Japanse sushichef beledigend. Je eet sushi in één hap op. Nigiri eet je met het ingrediënt naar de tong gericht en de rijst naar boven.

3 Weinig sojasaus

Traditioneel eet je sushi met heel weinig sojasaus. Sojasaus is zelfs optioneel. Sushi drenken in sojasaus verknoeit de delicate smaak van sushi. Zeker wanneer je sushi met de rijstkant in je schaaltje doopt, absorbeert de rijst te veel saus, waardoor de subtiele smaak verloren gaat. Giet ook niet te veel sojasaus in je schaaltje. Sojasaus laten liggen, is volgens Japanners een heel onbeleefde gewoonte.

4 Gember tussen de stukjes

Eet gember met kleine porties, tussen de stukjes sushi. Gember wordt bij sushi gegeten om de smaak te neutraliseren. Wacht dus met het eten van gember tot je mond weer helemaal leeg is. Zo kun je ten volle genieten van het volgende stukje, dat misschien heel anders zal smaken. Gember dient dus om je smaakpapillen te resetten, niet om de smaak van de sushi te versterken tijdens het eten.

5 Volgorde is belangrijk

Om de ultieme smaakervaring te verkrijgen bij het eten van sushi, is de volgorde waarin je de stukken bestelt en opeet belangrijk. Traditioneel start je met de lichtere smaken en werk je je op tot de sterkere smaken. Je begint dus best bij sushi met een witte vis. Dan ga je verder met een zilveren vis. Vervolgens bestel je sushi met rode vis en daarna vis met een meer uitgesproken smaak, zoals zalm. Tussendoor kun je gerust een sushivariant kiezen met visseneitjes en zo verder gaan naar de meer vette vis, zoals tonijn.